Autófóliázás

Az autófóliák technikai paramtéreiről

autófóliák technikai paramétereirőlAz autófóliák technikai paramétereiről érdemes tájékozódni, mielőtt kiválasztjuk a fóliát, hiszen többféle termék áll az érdeklődők rendelkezésére.

Egyre többen döntenek az autófóliázás mellett, hiszen a fóliák nem csak a belátást akadályozzák meg, hanem a kellemes belső hőmérséklet megőrzésében is segítenek. Azonban érdemes vele tisztában lenni, hogy napjainkban sokféle autófólia van forgalomban, ezért a választást az autófóliák technikai paramétereinek tanulmányozásával célszerű kezdeni. Nézzük egy kicsit bővebben, hogy miről is van szó pontosan, és mi mit jelent!

Az autófóliák technikai paraméterei között fontos adat a hővédelmi mutató. A fólia a rá eső fény egy részét visszatükrözi, ez a TSR mutató, egy másik részét átereszti (TST), míg a maradékot elnyeli (TSA). A fóliáról sokat elárul az előbbi három adat eredője, vagyis a TSER, a visszatartás mértéke. Ha azt szeretnénk megtudni, hogy mennyivel kevesebb energia jut a járműbe, akkor a TST mutatót kell figyelnünk az autófóliák technikai paraméterei között. Ha pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyivel fog csökkenni az átsugárzott hő, akkor a TST mutatót figyeljük. Ezeket az adatokat mindig százalékos formában adják meg a gyártók, így könnyen összehasonlíthatóak.

Az autófóliák technikai paraméterei között fontosak még a Látható Fényáteresztés, valamint a Látható Fény Tükrözés mutató. Utóbbiból hazánkban 10% a maximálisan engedélyezett érték. Általában meg szokták még adni az UV visszatartás mutatót is, ebből logikusan azt tudhatjuk meg, hogy az UV fény hány százalékát veri vissza a fólia.

Reméljük, hogy segítettünk egy kicsit jobban eligazodni az  autófóliák technikai paraméterei között. Amennyiben további kérdése merült fel vagy bővebb információra van szüksége termékeinkkel kapcsolatban, ne habozzon, forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeinken akár még ma! Munkatársaink szívesen állnak rendelkezésére, és tájékoztatják a részletekről, illetve számíthat rájuk az Önnek ideális fólia kiválasztásában is.

TSER, TST, VLT, VLR??? Mégis mit jelentenek ezek? Mit jelentenek az egyes technikai mutatók a fóliák esetében?

Sok kavarodás van a piacon abból, hogy az egyes technológiai paraméterek pontosan mit is jelentenek? Milyen mutató mutatja egy fólia hővédelmét? Miért van több energia mutató? Ennek járunk most egy kicsit utána.

Az autófóliák esetében sokkal könnyebb dolgunk van, mint az épületfóliáknál, ahol nagyon fonto

s befolyásoló tényező az üvegszerkezet, amelyre a fólia kerül. Autóüveg esetében alapjában véve egy típus létezik, edzett üveg, 1 rétegű, vagy ragasztott. Alapjában véve 3 nagy csoportra oszthatjuk a technikai mutatókat: hővédelmi mutatók, fény mutatók és egyéb mutatók.

Elsőként nézzük meg a hővédelmi mutatókat. A felületre eső energia 3 részre osztható. Egyik része visszatükröződik a felületről, ezt nevezzük Total Solar Energy Reflected-nek (TSR), azaz Teljes Napenergia Visszatükrözésnek. Másik részét a felület átereszti, ezt nevezzük Total Solar Energy Transmitted-nek (TST), azaz Teljes Napenergia Áteresztésnek. Míg a harmadik mutató a Total Solar Energy Absorbed (TSA), azaz az Teljes Elnyelt Napenergia, ez mutatja a felület által elnyelt energiát. Egyértelmű, hogy a három mutató összege megegyezik az eredetileg a felületre eső energiával, valamint célszerű tudni, hogy az elnyelt energia sem tűnik el, hanem a felület más hullámhosszon kisugározza, ezzel is növelve mind az áteresztett, mind pedig a kint tartott energia mértékét. Létezik egy mutató, ami a fenti háromnak az eredőjét mutatja, ez pedig a Total Solar Energy Rejected (TSER), azaz Teljes Napenergia Visszatartás. Ez a mutató adja a legátfogóbb képet az autófóliák hővédő képességéről, ha energetikai szempontból vizsgáljuk meg a kérdést (nem keverendő össze a visszatükrözéssel, sajnos sokan félrefordítják). Ha azonban az érdekel bennünket, hogy mennyi lesz átsugárzott energia, akkor a Teljes Napenergia Áteresztés mutatót kell megnéznünk, ez jól mutatja, hogy mennyivel kevesebb energia érkezik az autóba. Az autófóliáknál egyébiránt ez a legjobb mutató, mivel az elnyelt energia egyáltalán nem annyira fontos tényező, mint az épületfóliáknál. Nézzünk egy-két konkrét példát.

Példának vegyünk egy színezett, színezett-fémezett és egy nanotechnológiás fóliát.

20% fényátersztésű színezett fólia értékei:

TSER – 42%
TST – 45%

TSR – 6%
TSA – 49%

20% fényáteresztésű színezett-fémezett fólia értékei:
TSER – 55%
TST – 27%
TSR – 8%

TSA – 65%

20% fényáteresztésű nanotechnológiás fólia értékei:
TSER – 62%
TST – 15%
TSR – 7%
TSA – 77%

Az autófóliák hővédelmének kérdése alapvetően nem energetikai kérdés, hanem az átsugárzott hő csökkentésének kérdése, így sokkal jobb a TST, azaz a Teljes Átsugárzott Energia mutató használata, mely jobban mutatja az egyes sorozatok közötti technológiai különbséget. mint a TSER mutató.

Sok piaci szereplő használja az Infrared Rejection, azaz az IRR mutató, ami infravörös visszatartást jelent. Az üvegfelületre eső sugárzás energiatartalma két részre osztható, látható fény (az energia cca. 47%-a) és infravörös sugárzás (az energia cca. 53%-a). Amikor az IRR mutatót használjuk össz

ehasonlításra, akkor feltételeznünk kell, hogy a látható fényáteresztése a két fóliának egyforma, ellenkező esetben ésszerűtlen az összehasonlítás. További probléma, hogy az IRR mutatóval sokan csalnak, csak bizonyos tartományra vetítve adják meg, így IRR mutató értelmezéséhez elengedhetet

len a teljes áteresztési görbe ismerete.

A mutatók másik nagy csoportja a látható fénnyel kapcsolatos mutatók. A Visible Light Transmitted, azaz a Látható Fényáteresztés mutató adja meg, hogy mennyire lesz világos a fólia. A Visible Light Reflected, azaz a Látható Fény Tükrözés mutató pedig, hogy mennyire fog tükrözni a felület. Az autóüveg fóliák esetében Magyarországon 10% feletti tükrözésű autófólia nem kap típusengedélyt.

Az egyéb mutatók csoportjában a legfontosabb az UV Rejection, azaz

az UV visszatartás mutató.

Autófólia