Autófóliázás

Mit érdemes tudni az autófóliázás szabályairól?

autófóliázás

Azt, hogy az autóra hova és milyen fólia tehető, hazánkban törvény szabja meg. Ha az autófóliázás a szabályzat valamelyik pontjának nem felel meg, egy ellenőrzés során bevonhatják a forgalmi engedélyt és műszaki vizsgára kötelezhetik. Ezért fontos, hogy az autófóliázáskor kapott műbizonylatot minden esetben őrizze meg, és mindig legyen az autóban.

Az autófóliázásnak a hátsó oldalablakok esetében nincsen semmilyen korlátja, ezekre bármilyen fólia tehető. Az első ablakoknál azonban már ügyelni kell arra, hogy az ablak és a fólia fényáteresztő képessége együtt legalább 70%-os legyen. Ez szintén vonatkozik az első szélvédőre, azonban azon a részen, ahol a napellenzők takarnak, lehet sötétebb is. Ha a jármű rendelkezik két oldalsó tükörrel, akkor nincs korlátozva az autófóliázás mértéke a hátsó szélvédőn sem.

Fontos, hogy az autófóliázás fényáteresztésének mértéke műszerrel legyen ellenőrizve, ugyanis a szabályokat szigorúan betartatják. Akár egy tized százaléknyival sötétebb fólia is büntetést vonhat maga után!

Forduljon hozzánk bizalommal az autófóliázással kapcsolatban, és biztos lehet benne, ha ellenőrzésre kerül a sor, minden rendben lesz!

 

Az autóüveg fóliázás szabályai 2021-ben

autóüveg fóliázás szabályaiAz autóüveg fóliázás szabályaival mindenképp érdemes tisztában lenni, ha azon gondolkozik, hogy fóliát tetet az üvegekre.

Egyre többen döntenek úgy, hogy szeretnék kihasználni az autóüveg fóliázás előnyeit, ami az elegánsabb megjelenés, a hőszigeteltség, a kívülről láthatatlan utastér és nem utolsó sorban az üvegek védelme. Azonban nagyon fontos, hogy ezt a feladatot csakis megbízható cégre szabad bízni, ugyanis az autóüveg fóliázás szabályai rendkívül szigorúak. Ha a fólia nem az előírásoknak megfelelően kerül fel, illetve a maximálisan megengedettnél jobban sötétít, akkor a jármű nem fog átmenni a műszaki vizsgán, illetve a hatóságok akár pénzbírságot is kiszabhatnak egy ellenőrzés során.

Az autóüveg fóliázás szabályai között talán a legfontosabb a megengedett sötétítés, pontosabban a szükséges fényáteresztés mértéke. A törvény szerint a fólia fényáteresztő-képességének mértéke akkor megfelelő, ha a szélvédő (kivéve a lehajtott napellenzők által takart üvegfelület), valamint a vezetőtéri oldalablakok üvegei esetében (amelyeken keresztül a jármű vezetője részére az oldalra, valamint a visszapillantó tükrökre való kilátás biztosítva van) legalább 70%. Az autóüveg fóliázás szabályai a többi ablakkal kapcsolatban megengedőbbek, ugyanis az egyéb ablakok (utastéri, raktéri oldal és hátsó ablakok) üvegei esetében 70% alatti mérték is megengedhető, amennyiben a járművet két külső tükörrel szerelték fel.

Az autóüveg fóliázás szabályainak betartását a hatóságok mérőműszerrel ellenőrizhetik. Cégünk minden esetben kiemelt figyelmet fordít az előírásokra. Annak, aki nem szeretne kockáztatni ezzel kapcsolatban, de kihasználná a fólia előnyeit, érdemes minket felkeresnie. Rövid határidővel és megfizethető áron dolgozunk. Ha Ön is a fóliáztatást fontolgatja, esetleg további kérdése merült fel az autóüveg fóliázás szabályaival kapcsolatban, ne habozzon, forduljon bizalommal hozzánk akár még ma! Munkatársaink készséggel tájékoztatják a részletekről a honlapunkon megadott elérhetőségeink bármelyikén.

Autófóliázás szabályai -2012-

A fólia felszerelését és megjelölését követően a telepítő fóliázható üvegfelületekről műbizonylatot állít ki, és ezt átadja a gépjármű tulajdonosának. A műbizonylat a közúti ellenőrzések és a vizsgáztatások alkalmával igazolja a fólia szakszerű kivitelezését és „af vagy H” minősítését. Amennyiben a fóliával ellátott gépjármű tulajdonosa nem rendelkezik ilyen műbizonylattal, akkor a gépjármű műszaki vizsgán visszahívható valamint közúti ellenőrzés során bírságolható.

A Gépjárműközlekedési fõosztály tájékoztatója a gépkocsik szélvédõjével és ablakaival kapcsolatos mûszaki követelményekről.

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990 (IV. 12.) KÖHÉM rendelet (a továbbiakban: MR) – többek között – meghatározza a gépkocsik szélvédőjén, ablakain keresztül a gépkocsi vezetője, valamint a közlekedés többi résztvevője számára biztosítandó átlátás műszaki feltételeit.

E kérdés különös jelentőségét indokolja, hogy a szélvédőn és az ablakokon való átlátást korlátozó eszközök (fólia) használata egyes gépkocsi üzemeltetői körben – kényelmi és egyéb okokra hivatkozással – az utóbbi időben fokozottan terjed, míg az ilyen eszköz alkalmazásának mellőzése a közúti forgalom biztonsága szempontjából – tekintettel a középső féklámpák észlelhetőségének biztosítására – egyre nagyobb jelentőséget kap.

A közúti járművek hatósági műszaki ellenőrzési eljárásában kialakítandó egységes követelmények, valamint erről a gépkocsi üzemeltetők tájékoztatása érdekében a hivatkozott jogszabály egyes előírásainak egységes értelmezéséről – megerősítve a 8001/1984. (Közl. Ért. 9.) KM tájékoztatót – az alábbiakat tesszük közzé.

A gépkocsikon alkalmazható szélvédő és ablaküvegek minőségét, műszaki jellemzőit a jogszabály (MR.) a gépkocsik üvegeire vonatkozó, ENSZ-EGB 43. számú Előírásának figyelembe vételével határozza meg.

Ennek megfelelően az átláthatóság vonatkozásában külön – szigorúbb – követelményeket fogalmaz meg a szélvédőre és a vezetőtéri ablakra (MR. 84. §), illetőleg a személygépkocsin hosszirányba történő átlátást biztosító ablak (hátsó ablak) átláthatóságát utólag csökkentő eszközök alkalmaz- hatóságára. (MR. 97. §).

A jogszabály (MR.) 3.§-ában a közlekedés biztonságát lényegesen befolyásoló elvet rögzít, amikor kimondja,hogy a forgalomban lévő jármű kialakítását, felszereltségét és tulajdonságait csak a közlekedésbiztonság és környezetvédelmi jellemzők rontása nélkül szabad megváltoztatni. Ebből fakadóan a gépkocsi gyártása során – alapvetően a felépítményi funkció szerint – kialakított kivitel elfogadhatóságán túlmenő követelményként a már forgalomba helyezett járművek esetében a szélvédőn, valamint az ablaküvegeken való átlátást befolyásoló eszközök alkalmazását is indokolt korlátozni.

A forgalomba helyezés előtti vizsgálat, valamint az időszakos vizsgálat során minden gépjármű esetében ellenőrzendő a járművezető kilátására előírt feltételek teljesülése – az ENSZ-EGB 43. számú Előírása alapján – a következő követelmények szerint.A szélvédő és az ablakok fényáteresztő képessége:

  • a szélvédő esetében legalább 75%,
  • a vezetőtéri oldalablakok esetén (azon oldalablakok, amelyeken keresztül a gépjármű vezetője részére az oldalra való kilátás, valamint a visszapillantó tükrökkel a jármű mellett lévő mindkét forgalmi sávra történő hátralátás biztosítva van) legalább 70%,
  • egyéb ablakok (utastéri, raktéri oldal és – személyautó kivételével – hátsó ablakok) esetében nem követelmény, a személygépkocsikon való átláthatóságot biztosító hátsó ablak fényáteresztő képessége legalább 70%. értékű kell legyen.

Az ENSZ-EGB 43. számú Előírása szerinti jóváhagyási jellel ellátott szélvédőt, illetőleg ablaküveget – további vizsgálat nélkül – megfelelőnek kell tekinteni. A gépkocsik szélvédőjén, valamint vezető- és utasterének ablakain – az ENSZ-EGB 43. számú Előírása szerint jóváhagyott üvegeken utólagosan (nem gyárilag) csak minősítő jellel (Af jelű) rendelkező fény-, illetőleg hővédő fólia alkalmazható. A gépkocsik külső felülete, így szélvédője és ablakai sem lehetnek fényvisszaverő tulajdonságúak, tükrözőek. A szélvédő felső széle mentén színező réteg, illetőleg fényszűrő fólia alkalmazása akkor megengedett, ha az általa fedett szélvédő felület (a szélvédő felső szélétől való legnagyobb távolságban lévő fedett felület) nem haladja meg a napellenző által takart felületet, és fényelnyelési jellemzői folytán nem változtatja meg forgalmi irányításra szolgáló készülék színeit.

Ellenőrzendő a személygépkocsi belsejébe felszerelt függöny, roló, reluxa vagy más napellenző készülék, továbbá a személygépkocsi külsejére felszerelt napvédő lamellák működése, fekvése. Ezen eszközök alkalmazása a gépkocsin akkor engedhető meg, ha ezeket az elindulás előtt nyitható állapotba lehet helyezni, illetőleg ha a személygépkocsin való átláthatóságot nem akadályozza meg, hanem csak csekély mértékben korlátozza (pl. vízszintesen elhelyezkedő napvédő lamellák esetében).

Gépjárműközlekedési főosztály